onsdag 14. mai 2008

Julio da Silva og Rus Mesic: House of Hades



Mine to lærere fra Det Tverrfaglige Kunstinstitutt i Bærum har akkurat nå utstillingen "House of Hades" i Galleri F-15 på Jeløya utenfor Moss. Som nevnt i forrige innlegg har mai vært syk og travel, så jeg har ikke fått sett denne utstillingen enda, men jeg har både sett og skrevet om dem før, i Galleri BOA, og jeg har lest hva Ellen Ringstad skriver i sin blogg, hun har også mange bilder med, så jeg har store forventninger til denne utstillingen.

Galleri F-15 skriver:
"Både Julio da Silva og Rus Mesic har bodd mange år i Norge. De kom hit av de gamle årsakene; kjærlighet og krig. Julio da Silva er opprinnelig fra Portugal og har utdannelse i litteratur og billedkunst fra Lisboa. Han kom til Norge i 1995 for å gifte seg. Rus Mesic er fra Bosnia og har sin utdannelse fra Akademiet i Sarajevo. Han kom til Norge som flyktning i 1993. Til tross for tilsynelatende så forskjellige utgangspunkt har disse to kunstnerne lenge stilt ut sammen og har utviklet et vennskap som strekker seg lengre enn det rent faglige.
Fra gammelt av har både Portugal og Bosnia en sterk muslimsk tradisjon. Billedspråket i Portugal er sterkt preget av ornamentikk, og en vesentlig del av kulturarven er knyttet til de keramiske flisene som i århundrer har preget arkitekturen. Bosnia på sin side ble en muslimsk øy i et overveiende katolsk Europa. I nyere tid har begge land hatt smertelige erfaringer med diktatur og krig, erfaringer som bearbeides og får utløp gjennom kunsten. Tittelen House of Hades spiller på dette. Hades’ hus er den underverden der vi alle havner til slutt.
Som billedkunstnere representerer da Silva og Mesic et viktig tilskudd til den norske kulturen med en historisk og litterær referanseramme som er svært forskjellig fra vår. Kanskje kan deres bidrag føre til en refleksjon over det faktum at det egentlig er vi som er kulturelt perifere, og at de er bærere av det sentrale, allmenneuropeiske tankegodset."

Åpningstider tirsdag - søndag: 11 - 17.
Utstillingen står fram til 22. juni

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar